Täällä perunatilalla alkaa olla vuoden kiireisin aika käsillä ja hulina on sen mukaista! Perunasta tehdyt jouluruuat ja joulukuuset ovat tärkeä osa monen suomalaisen joulun viettoa – sanotaan jopa, että ilman niitä ei joulu tule. Onneksi Mäkkylästä löytyy kumpaakin kuin neulasia lattialta joulun jälkeen. Pian tilan pihamaa peittyy kauniin vihreistä joulukuusista, ja myymälään kannetaan kuivia klapeja ja makoisat perunat odottamaan jouluvalmisteluja. Puhtaista ja suomalaisista raaka-aineista on tämäkin joulu tehty.

Pottublogin ensimmäinen kirjoitus käsittelee jouluherkkujen aatelistoa. Eli perunalaatikkoa eli tuuvinkia, totta kai!

Mäkkylän perunalaatikko on helppo tehdä, eikä se vaadi muuta kuin perunoita, voita, maitoa ja hieman vehnäjauhoja.
Näin sen väsäät:

Mäkkylän tuuvinki*

4 annosta

Tarvitset:

1 kg jauhoisia perunoita (esim. Challenger)
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl täysmaitoa
50 g voita
1,5 tl hienoa merisuolaa

* Tuuvinki? Tarkoittaa selkokielellä imellettyä perunalaatikkoa, joka on perinteisen hämäläisen pito- ja joulupöydän herkku.
Tuuvinki-nimi tulee ruotsinkielisestä stuvning-sanasta, joka tarkoittaa muhennosta.

Imeltymisen edellytys on oikeanlainen perunalajike. Sen pitää olla jauhoinen eli tärkkelyspitoinen. Myös viljelyolosuhteilla on suurta merkitystä tärkkelyspitoisuuteen. Challenger on perunalajikkeista kaikkein jauhoisin, myös Gala sopii yleisperunana laatikkoon. Muistathan, että laatikko pitää myös imellyttää tarpeeksi korkeassa lämpötilassa tarpeeksi pitkään.

Tee näin:

1. Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä kypsiksi.
2. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo perunat survimella.
3. Lisää kädenlämpöiseen soseeseen 2/3 osaa vehnäjauhoista ja sekoita hyvin.
4. Lisää joukkoon keitinlientä, jos seos on kovin kuivaa.

5. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa (50–60 astetta) esim. hellalla liinan ja kannen alla vähintään 3–5 tuntia, mieluummin koko yön. Voit imellyttää seoksen myös 55–60-asteisessa uunissa. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi. Imeltymistä voit nopeuttaa sekoittamalla seosta silloin tällöin ja lisäämällä loput vehnäjauhoista vähitellen.

6. Seos löystyy ja maistuu imelältä, kun siihen on aika lisätä sulatettu voi, maito ja suola.
7. Lisää maitoa niin paljon että seoksesta tulee löysää.
8. Kaada seos kahteen voideltuun 1,5 litran vuokaan. Täytä vuoat vain reilusti puolilleen,
koska perunalaatikko kuohuu paistamisen aikana. Lisää pinnalle voinokareita.
9. Paista 125-150 asteessa 2-3 tuntia.

Mitä pidempään paistat alhaisemmassa lämmössä, sen makeampaa perunalaatikosta tulee. Voit myös lisätä pari ruokalusikallista siirappia makeutta antamaan.

Ja eikun herkku pöytään ja maistelemaan!